Hyväntekeväisyysjärjestö - kuinka sellainen perustetaan?

Hyväntekeväisyysjärjestö - kuinka sellainen perustetaan?

Hyväntekeväisyysjärjestö - kuinka sellainen perustetaan?

25 July 2019
 Kategoriat:
, Blog


Monet haluavat tehdä tänä päivänä hyvää eri muodoissa. Tapahtumina, keräyksinä, avustuksina, tuotteina tai vaikkapa palveluina. Mikäli hyväntekeväisyystoimintaa haluaa toteuttaa jatkuvasti ja sopivaa järjestöä ei löydy, jonka nimen alla haluaisi toimia, tai itsellään on vahva idea omasta järjestöstä, kannattaa sellainen itse perustaa. Järjestöä varten olisi hyvä perustaa yhdistys. Tässä kirjoituksessa käydään läpi siihen liittyviä perusasioita.

Idea selkeäksi

On olemassa muutama asia, joita kannattaa miettiä ennen perustamista. Kannattaa pohtia ja kirjata ylös, mikä on yrityksen toiminnan tarkoitus ja mitä tavoitteita on. Miksi juuri te haluatte perustaa tämän yhdistyksen eli mitkä ovat teidän vahvuudet. Onko olemassa muita samanlaisia yhdistyksiä ja miksi ette liittyneet jo toimivaan sellaiseen. Kaikkia näitä asioita on hyvä miettiä, jotta oman toiminnan tarkoitus on selkeä ja kirkas.

Perustaminen

Yhdistyksen perustaminen ei ole vaikeaa. Perustajina voi olla jo kolme yli 15-vuotiasta henkilöä. Yhdistyksen puheenjohtajan tulisi kuitenkin olla 18-vuotias jolla on kotipaikka Suomessa. Hänen tulee olla myös maineeltaan hyvä ja varoja ei saa olla ulosotossa. Perustamista varten tulee hankkia kaikki tarvittavat perustamisasiakirjat. Näihin kuuluuvat perustamisilmoitus, perustamiskirja ja perustamissäännöt.

Perustamisen jälkeen kannattaa muistaa pitää kokouksia tietyin väliajoin, jolloin käydään läpi tehtyjä asioita sekä suunnitellaan tulevaa. Kannattaa myös aktiivisesti kertoa omasta toiminnasta eteenpäin, jotta voidaan saada uusia jäseniä yhdistykseen. Seuraavassa lisää viestinnästä.

Viestintä

Kuten aiemmin oli puhetta, omasta toiminnasta kannattaa kertoa eteenpäin, jotta toiminta voi kasvaa. Tämä on tärkeää varsinkin hyväntekeväisyysjärjestötoiminnassa, jossa halutaan mahdollisimman monen tietävän toiminnasta ja osallistua auttamiseen. Yhdistyksellä olisi ainakin alkuun hyvä olla omat kotisivut, jossa toiminta on selitetty auki ja esitelty kuinka hyväntekeväisyystoimntaa toteutetaan. Sivuille olisi hyvä lisätä osio, jossa esitellään aiempia keräyskohteita tai tapahtumia, tai mikä tapa tehdä hyväntekeväisyyttä sitten onkaan kyseessä.

Hyvä olisi myös harjoitella lyhyt puhe siitä, mitä olette yhdistyksenä ja hyväntekeväisyysjärjestönä. Tällä voitte "myydä" itsenne tilanteessa kuin tilanteessa. Tällainen pieni esittely tulee tarpeen esimerkiksi kun olette tekemisessä median kanssa.

Kotisvujen lisäksi mukaan olisi hyvä ottaa myös sosiaallinen media sekä miettiä kumppanuuksia muiden alojen yhdistysten ja yritysten kanssa.

Esimerkki hyväntekeväisyysjärjestöstä Pelastusarmeija.

minusta
Kuinka auttaa ja olla mukana tekemässä kestävää kehitystä

Tämän blogin tarkoituksena on tuoda ideoita ja ajatuksia siitä kuinka maailman ympäristötilaa voidaan parantaa. Käydään läpi uusia ja ajankohtaisia asioita ekologisuudesta ja kestävästä kehityksestä. Kestävän kehityksen tarkoituksena on varmistaa että saamme pidettyä nyky-yhteiskuntaa yllä ilman että se on pois tulevilta sukupolvilta. Aiheessa onkin monta näkökulmaa eli ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurillinen. Kestävää kehitystä tehdään siis niin, että nämä eri osa-alueet otetaan huomioon. Jokainen voi vaikuttaa näihin omalta osaltaan. Vaikka emme pysty yksinään pysäyttämään ilmastonmuutosta tai parantamaan köyhän maan oloja, niin voi tehdä pieniä tekoja jolla päästään tähän suuntaan. Yksinkertaisimmillaan voimme vähentää ostamista ja yli omien tarpeiden kulutusta sekä lahjoittaa avustuskohteeseen. Voimme auttaa niitä maita saavuttamaan paremman taloudellisen tilanteen ja auttamaan heitä olemaan kestävän kehityksen mukaan toimivia. Toivottavasti viihdyt blogin parissa!

Haku